‘Food for Thought’

Ayurveda en Voeding

“Ayurvedisch koken: wat houdt dat in?”
Voor mij betekent het dat ik uitga van: wie is de groep of de mens voor wie ik kook en van daaruit kijk ik naar wat ze nodig heeft om zich voldaan en gelukkig te voelen.

VPK-HartverwarmendKoken.nl

De basis ligt in de principes van Ayurveda

De juistheid en de feel-good van deze voedingsleer boeien mij zeer. Het past bij hoe ik wil werken en bij wie ik ben. Ayurveda vraagt dat mijn aandacht bij mijn gerechten is als ik kook, dat ik de juiste voedingscombinaties maak, dat de zes smaken aanwezig zijn en kloppen. Dat de kleuren aantrekkelijk zijn en dat ik kijk naar de groep mensen. Daarbij gebruik ik mijn kennis, intuïtie en creativiteit.

Voeding is een belangrijke sleutel voor een prettig dagelijks levensritme

Meestal hebben groepen hun eigen programma. Ze wensen van mij dat ik maaltijden bereid die in overeenstemming is met hun tijd en wensen. Het gebeurt ook dat de docenten het een mooie aanvulling vinden als ze per dagdeel een paar deelnemers bij mij in de keuken laten meelopen om mee te kijken en te koken.
Ik neem tijd voor vragen en er ontstaat vaak een leuke en leerzame uitwisseling. Het gaat dan bijvoorbeeld over Ayurveda en de praktische toepasbaarheid ervan. Hoe kun je eenvoudige oplossingen bedenken voor een evenwichtiger levensritme? Voeding is een belangrijke sleutel daarvoor.
Het samen doen verbindt niet alleen, maar het maakt ook dat mensen ervaren dat Ayurveda binnen het bereik ligt. Het ermee werken geeft werkelijke voldoening.

Natuurlijk gebeurt er in de keuken veel meer

Of ik nu bijvoorbeeld Indiaas vegetarisch, Westers, Mexicaans of uit de Midden-Oosten keuken kook, ik maak altijd Ayurvedische toepassingen tijdens het koken. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
  • Ik ken de juiste voedingscombinaties en die pas ik toe;
  • Voor een groep kook ik hoofdzakelijk voor vata met bijgerechten voor kapha en pitta.
Vata is de koning en wil altijd gevoed worden, zeker in een groep kan dat eigenlijk niet mis. Vooral ook omdat de maaltijd een pauze is voor mensen waarin ze even kunnen bijkomen van vergaderen/veel spreken of van lichaams- of emotioneel werk.
" Esther kookt met veel passie en staat als een moeder klaar voor al haar klanten: altijd met een stralende lach en vol levenslust. Haar hart voor Ayurveda voegt veel toe aan haar koken: een oog voor producten van het seizoen, een goed gebruik van specerijen en kruiden, en een zorg dat al het eten dat zij bereidt de zintuigen streelt en het hart en de mind zich behaaglijk laat voelen. "
Coen van der Kroon
Program Director Delight Academy | Ayurveda

Esther kookt Vegetarisch en/of Veganistisch

Bewust afgestemd op de wensen van de groep

Agni en specerijen

Graag geef ik voor de maaltijd een Agni-booster zodat de spijsvertering wordt aangezet tot werken. (Agni is het spijsverteringsvuur.)
Specerijen en kruiden pas ik toe vanwege hun smaak en werking op het lichaam. Ze stimuleren de goede werking van enzymen zodat we voeding goed kunnen verteren. Dat is van belang voor een goede gezondheid. 
Als ik bijvoorbeeld voor een yogagroep kook, is het van belang dat de groep zich na de maaltijd licht en toch gevoed voelt zodat men zich vrij kan bewegen op de mat. Van belang is dan dat ik de aard en de kwaliteiten van de gerechten goed afstem op elkaar. Erg leuk om harmonie te creëren. Evenzo speelt het weer van vandaag of het seizoen een rol net zoals de drie guna’s – de drie basiskwaliteiten of eigenschappen van de natuur: sattva, rajas en tamas. Eigenlijk doet alles ertoe en is elke kooksessie een nieuw avontuur dat ik met mijn praktische ervaring, liefde en plezier aanga.

Guna’s en de 6 smaken

Ik ben me bewust van de drie guna’s; daar waar sattva, rajas en tamas in voedingsmiddelen aanwezig is. Ik probeer een passende balans te maken in de menu’s, met het streven naar zoveel mogelijk sattva, omdat dat de levensenergie geeft waar we gelukkig van worden en waar onze geest helder van blijft. Ik zorg dat de zes smaken (naar verhouding) in elke maaltijd aanwezig zijn. Hiermee geef ik mensen een voldaan en compleet gevoel na het eten. De zes smaken hebben elk een functie in het lichaam en zijn een belangrijk onderdeel van een gebalanceerde maaltijd. Of een voedingsmiddel verwarmend of verkoelend is neem ik mee in het geheel van de gerechten en daarin vind ik een evenwicht.

KruidenFestijn

“ Wat een voldoening kan een maaltijd geven als je aan alle aspecten van smaak, textuur en kleur tegemoet komt. “

Esther ter Hart

Vegetarische / veganistische kok
bewust afgestemd op de wensen van de groep
Ik zie uit naar onze samenwerking.
Scroll to Top