" De keuken is een verlengstuk van de aandacht die in de groep is. "

Eten &
Zo Kook Ik

KomkommerPot
WortelFeest

“Aandacht”
De keuken is een verlengstuk van de aandacht die in de groep is. De aandacht voor de groep is mijn aandacht in het kookproces. Deze verbinding wil ik maken. De aandacht zit dan ook in de voeding. Zo wordt het één geheel.
1 + 1 = 3

KoolLove

De kunst van het koken: Wat voedt de mens

Ik kijk naar voor wie ik kook, welk seizoen we hebben, wat is het tijdstip van de dag en wat is deze mens gewend om te eten? Hoe kan ik bijdragen aan een voldaan gevoel zowel tijdens het eten als na de maaltijd? (Ook voor mensen met een dieet en/of allergieën.)
Ik kan mezelf bewegen op een lijn van zuiver vedisch/ sattvisch koken voor een yoga groep die een retraite houdt in een ashram-ritme, tot vegetarisch koken voor zakelijke groepen waar het aanbod luxer is.
Het liefste bereid ik een hoofdmaaltijd op het midden van de dag als dat in het schema van de groep past; de spijsvertering werkt dan het sterkst.

Veganistische of vegetarische maaltijden – geen probleem

Ik streef zo veel als ik kan – in overeenstemming met de wensen – naar:

Markt
  • Vers
  • Gezond
  • Lekker
  • Vitaal
  • Eerlijk (Fairtrade)
  • Puur
  • Ayurvedisch
  • Vegetarisch
  • Veganistisch
  • Indiaas
  • Mexicaans
  • Westers
  • Midden-Oosten
  • Biologisch
  • Lokaal
  • Seizoensgebonden
  • Raw-Food
  • Goede voedingscombinaties

Welke menu's kook ik

Het liefste kook ik vers en gebruik ik onbewerkte producten. Veel menu’s die ik kook pas ik hierop aan. Recepten komen overal vandaan. Ik hou van de wereldkeuken en ik gebruik graag recepten uit oude culturen omdat er vroeger vanzelfsprekend kennis was over gebalanceerde voeding. In het oude India werd er in elk menu rekening gehouden met de zes smaken, met kleur en stond de kwaliteit van voeding hoog in het vaandel. Om deze reden hou ik van Indiaas vegetarisch koken, maar evengoed gebruik ik deze manier van kijken en eten bereiden in de andere keukens. Ik kook vooral recepten waarbij ik Vata kan voeden. Pitta en Kapha doe ik een plezier door passende bijgerechten te geven, al naar gelang tijd en seizoen.
VeganFriendly_HartverwarmendKoken
" Esther kookt met veel passie en staat als een moeder klaar voor al haar klanten: altijd met een stralende lach en vol levenslust. Haar hart voor Ayurveda voegt veel toe aan haar koken: een oog voor producten van het seizoen, een goed gebruik van specerijen en kruiden, en een zorg dat al het eten dat zij bereidt de zintuigen streelt en het hart en de mind zich behaaglijk laat voelen. "
Coen van der Kroon
Program Director Delight Academy | Ayurveda

de kok die bij jouw retraite of groep past

Warm eten doet een mens goed

Ik werk met natuurlijke voeding en ik zal daarom gebruik maken van verse, liefst biologische, ingrediënten. Lokaal vind ik waardevol, net als seizoensgebonden. Net zo belangrijk is het wat de groep aan het doen is. Soms gebeurt er veel wanneer de groep aan het werk is en dan is het welkom als er een hartverwarmende soep staat. Warm eten doet een mens goed. Daarom maak ik altijd wat warms klaar, voor elke maaltijd.
Ik hou van soep omdat je jezelf daar letterlijk aan warmen kunt. Ik leg graag een spreekwoordelijk dekentje om mensen hun schouders. Ja, met soep. Ik vraag ook of er speciale wensen zijn waar ik rekening mee kan houden zoals diëten. Soms vinden mensen het ook prettig om, na een lezing in de avond, nog even een extra warme kop chai voor het slapengaan te drinken.

Tafel-HartverwarmendKoken.nl

Dieet en Allergieën

  • Glutenvrij
  • Suikervrij
  • Lactosevrij
  • Anderszins…
Als mensen een bepaald dieet volgen of producten niet gebruiken kunnen, dan kijk ik naar alternatieven – op een Ayurvedische manier. Dat wil zeggen, ik kijk niet naar hoe ik per se een bepaalde stof kan vervangen, maar wel hoe ik een product kan vinden dat in kwaliteit lijkt op dat wat niet gegeten kan worden. Dat het in kwaliteit niet teveel afwijkt van wat eerst wel kon. Bijvoorbeeld dat het niet opeens veel zwaarder is, of droger. Het lichaam zal er anders last mee krijgen op den duur. Dus, volg je een dieet of ben je ergens allergisch voor? Vertel me je wensen en ga ik mijn uiterste best doen voor je, zodat ook jij lekker kunt mee eten.
Vegetable-and-Grain

Voorbeelden van goede en slechte voedingscombinaties

Er zijn een paar regels in de keuken waar ik me aan hou. Die zijn niet afhankelijk van voor wie ik kook, die gelden voor iedereen. Die regels zijn van belang omdat ik graag wil dat mensen ook na het eten blij zijn met mijn maaltijden. Zo is er een volgorde in alles en ook hou ik rekening met de verschillende kwaliteiten van het eten. Met andere woorden; niet alles kun je samenvoegen. Sommige voedselcombinaties zijn ondersteunend voor onze spijsvertering en andere kunnen ons een opgeblazen gevoel geven. Een voorbeeld van een goede voedselcombinatie is groente en granen. Eentje die je liever niet maakt is bijvoorbeeld meloen en tomatensoep. Er zijn weinig mensen in het westen die rauwe rode kool en kikkererwten prima verteren in combinatie met vers fruit. Hoe mooi het plaatje er ook uitziet.

" Vegetarische en Veganistische kok - Puur enthousiasme en plezier. "

Esther ter Hart

Vegetarische / veganistische kok
bewust afgestemd op de wensen van de groep

Esther | HartverwarmendKoken.nl
Ik zie uit naar onze samenwerking.