Contact
Esther ter Hart
Esther is present. Haar aanwezigheid is precies goed. Verbonden, betrokken en dienend! Haar maaltijden zijn een lust voor het oog en super lekker. Bovendien ook nog eens gezond. DANK
“Wat ik fijn vind om te serveren is een geurende en verwarmende kom soep. Verse venkelsoep of tomaten-paprikasoep zijn altijd goed! Ik hou ook van rode linzensoep of zoete aardappelsoep met citroen. Ik leg daarmee een spreekwoordelijk dekentje om iemands schouders. En natuurlijk kook ik graag Indiaas vegetarische buffetten. De geuren, kleuren en smaak ervan zijn altijd prijs!”
Sinds ik twintig jaar geleden voor mijn gezin begon te koken ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de kunst ervan.
Ik heb bij de destijds Academy of Ayurvedic Studies (nu Delight Academie – Ayurveda) de cursussen over Ayurveda en voeding gevolgd. Het was voor mij het startschot om voor groepen te gaan koken.
Ik kwam via mijn opleiding en vriendenkring in contact met coaches en docenten van o.a. yogascholen en ik werd gevraagd om te komen koken tijdens hun retraites of opleidingen. Hierdoor werd een nieuw stuk levend! Dat wat ik altijd al met liefde voor mijn gezin deed kon ik nu samen met de nieuw vergaarde kennis uitdragen en zo groeide mijn kookkunsten uit tot werk waar ik veel van hou.
Toen ik voor het eerst in India kwam in 1994 heb ik mijn ogen uitgekeken naar hoe mensen kookten en aten. Er ging een wereld voor me open. Wat een voldoening kan een maaltijd geven als je aan alle aspecten van smaak, textuur en kleur tegemoet komt! Het was alsof ik opeens een nieuwe verfdoos kreeg. Ik leerde dat elke smaak een functie heeft en dat koken met specerijen de spijsvertering ondersteunt. Ik leerde hoe ik ze kon gebruiken en ook wanneer sommige specerijen kunnen worden ingezet. Van hoe je een gebalanceerd menu samenstelt tot hoe je een masala maakt. Erg leuk vind ik het om te koken voor kraamvrouwen. Zij vinden veel baat bij ondersteunende voeding en zijn erg gevoelig voor de zachte kracht van de Ayurvedische benadering. Dat gun ik iedereen!
” Uitgebalanceerd, met liefde, rijk aan kleur en smaak, met aandacht voor het oog. Supermercie “
Meer dan graag laat ik me inspireren door verschillende culturen en tradities. De recepten waarmee ik kook komen daarom overal vandaan. Ik geniet van de veelzijdigheid die er bestaat, daarbij rekening houdend met de principes van Ayurveda zodat ik mensen recht doe als ik ze voed. Ik ben daarom niet in de eerste plaats hip, dat kan ik wel zijn hoor, maar dan denk ik eerst na over wat ik doe en waarom.