” De keuken is een verlengstuk van de aandacht die er in de groep is. “

De kunst van het koken: Wat voedt de mens

Het liefste kook ik met verse ingrediënten en gebruik ik onbewerkte producten. Veel menu’s die ik kook pas ik hierop aan. Recepten komen overal vandaan. Ik hou van de wereldkeuken en ik gebruik graag recepten uit oude culturen omdat er vroeger vanzelfsprekend kennis was over gebalanceerde voeding. In het oude India werd er in elk menu rekening gehouden met de zes smaken, met kleur en stond de kwaliteit van voeding hoog in het vaandel. Om deze reden hou ik van Indiaas vegetarisch koken, maar evengoed gebruik ik deze manier van kijken en eten bereiden in de andere keukens. Ik kook vooral recepten waarbij ik Vata kan voeden. Pitta en Kapha doe ik een plezier door passende bijgerechten te geven, al naar gelang tijd en seizoen.

Veganistische
of vegetarische maaltijden –
geen probleem

Ik streef zo veel als ik kan –
in overeenstemming met de wensen – naar:

 • Vers
 • Gezond
 • Lekker
 • Vitaal
 • Eerlijk (Fairtrade)
 • Puur
 • Ayurvedisch
 • Vegetarisch
 • Veganistisch
 • Indiaas
 • Mexicaans
 • Westers
 • Midden-Oosten
 • Biologisch
 • Lokaal
 • Seizoensgebonden
 • Goede voedingscombinaties

Coen van der Kroon

PROGRAM DIRECTOR DELIGHT ACADEMY | AYURVEDA

” Esther kookt met veel passie en staat als een moeder klaar voor al haar klanten: altijd met een stralende lach en vol levenslust. Haar hart voor Ayurveda voegt veel toe aan haar koken: een oog voor producten van het seizoen, een goed gebruik van specerijen en kruiden, en een zorg dat al het eten dat zij bereidt de zintuigen streelt en het hart en de mind zich behaaglijk laat voelen. “

Warm eten doet een mens goed

Ik werk met natuurlijke voeding en ik zal daarom gebruik maken van verse, ingrediënten. Lokaal vind ik waardevol, net als seizoensgebonden. Net zo belangrijk is het wat de groep aan het doen is. Soms gebeurt er veel wanneer de groep aan het werk is en dan is het welkom als er een hartverwarmende soep staat. Warm eten doet een mens goed. Daarom maak ik altijd wat warms klaar, voor elke maaltijd.
Ik hou van soep omdat je jezelf daar letterlijk aan warmen kunt. Ik leg graag een spreekwoordelijk dekentje om mensen hun schouders. Ja, met soep. Ik vraag ook of er speciale wensen zijn waar ik rekening mee kan houden zoals diëten. Soms vinden mensen het ook prettig om, na een lezing in de avond, nog even een extra warme kop chai voor het slapengaan te drinken.

Dieet en Allergieën

 • Glutenvrij
 • Suikervrij
 • Lactosevrij
 • Anderszins…

Als mensen een bepaald dieet volgen of producten niet gebruiken kunnen, dan kijk ik naar alternatieven – op een Ayurvedische manier. Dat wil zeggen, ik kijk niet naar hoe ik per se een bepaalde stof kan vervangen, maar wel hoe ik een product kan vinden dat in kwaliteit lijkt op dat wat niet gegeten kan worden. Dat het in kwaliteit niet teveel afwijkt van wat eerst wel kon. Bijvoorbeeld dat het niet opeens veel zwaarder is, of droger. Het lichaam zal er anders last mee krijgen op den duur. Dus, volg je een dieet of ben je ergens allergisch voor? Vertel me je wensen en ga ik mijn uiterste best doen voor je, zodat ook jij lekker kunt mee eten.

Voorbeelden van goede en slechte voedingscombinaties

Er zijn een paar regels in de keuken waar ik me aan hou. Die zijn niet afhankelijk van voor wie ik kook, die gelden voor iedereen. Die regels zijn van belang omdat ik graag wil dat mensen ook na het eten blij zijn met mijn maaltijden. Zo is er een volgorde in alles en ook hou ik rekening met de verschillende kwaliteiten van het eten. Met andere woorden; niet alles kun je samenvoegen. Sommige voedselcombinaties zijn ondersteunend voor onze spijsvertering en andere kunnen ons een opgeblazen gevoel geven. Een voorbeeld van een goede voedselcombinatie is groente en granen. Eentje die je liever niet maakt is bijvoorbeeld meloen en tomatensoep. Er zijn weinig mensen in het westen die rauwe rode kool en kikkererwten prima verteren in combinatie met vers fruit. Hoe mooi het plaatje er ook uitziet.

Contact image

Esther

Hartverwarmend koken

Trek gekregen? Neem gerust contact op om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.
by Best4u Media