Contact
Esther ter Hart
Met plezier schrijf ik over ghee: zuiver botervet; boter waarvan het melkbestanddeel is weggehaald. Ghee is al een heel oud en gewaardeerd produkt dat mensen voedt, reinigt en van binnen doorsmeert. Ook is ghee een vervoersmiddel voor ondersteunende kruiden,nl. kruiden ingenomen met wat ghee komen makkelijker en dieper in onze weefsels terecht. Dus als je thuis je keukenspecerijen bakt in ghee, krijg je behalve een heerlijke smaakervaring ook de heilzame werking van de specerijen als bonus. Ik beschouw ghee als een essentieel powerfood. Hieronder volgt een stukje van een lijst met de voordelen en kwaliteiten van ghee:
Binnen de Ayurveda wordt ghee beschouwd als zeer sattvische voeding. Sattvisch eten bevordert positiviteit, groei en bewustzijnsverruiming.
Een noot die ik hier wil plaatsen is dat ghee voor de meeste mensen is aan te raden. Toch moeten mensen met hoge suiker-en cholesterolwaarden in hun bloed ermee oppassen. Zij kunnen ghee beter vervangen door lijnzaadolie, dat ook goed doorsmeert en daarnaast vetzuren bevat dat cholesterolwaarden laat dalen. (citaat uit the Complete Book of Ayurvedic Home Remedies door dr. V. Lad)
Het is niet moeilijk om ghee te maken. Ik vind het erg leuk en het geeft me veel voldoening. Thuis staat er standaard een pot op het aanrecht en steeds als ik het gebruik ervaar ik de weldaad ervan.
Gebruik het liefst ongezouten boter. Verminder het oorspronkelijke gewicht van de boter met de helft en dat wordt ongeveer de hoeveelheid ghee. Meestal gebruik ik 1 kg boter en hou dan een mooie medium weckpot ghee over.
Deze methode duurt ongeveer een uur per kg boter. Smelt de boter in de pan boven een niet te hoge vlam. Als het oppervlak bedekt is met wit schuim draai je de vlam zo laag mogelijk en laat de boter