Het gebruik van ghee in de dagelijkse keuken

Met plezier schrijf ik over ghee: zuiver botervet; boter waarvan het melkbestanddeel is weggehaald. Ghee is al een heel oud en gewaardeerd produkt dat mensen voedt, reinigt en van binnen doorsmeert. Ook is ghee een vervoersmiddel voor ondersteunende kruiden,nl. kruiden ingenomen met wat ghee komen makkelijker en dieper in onze weefsels terecht. Dus als je thuis je keukenspecerijen bakt in ghee, krijg je behalve een heerlijke smaakervaring ook de heilzame werking van de specerijen als bonus. Ik beschouw ghee als een essentieel powerfood. Hieronder volgt een stukje van een lijst met de voordelen en kwaliteiten van ghee:

  • Ghee is geweldig om mee te koken. Het heeft een hoog verbrandingspunt waardoor je er prima in kunt bakken en zelfs frituren zonder dat het ranzig wordt en vrije radicalen vormt.
  • Ghee bederft niet en hoeft niet in de koelkast bewaard te worden.
  • Ghee heeft een boterachtige smaak zonder dat het melk bevat. De boter is ontdaan van het melkbestanddeel en onzuiverheden zijn verwijderd. Mensen met een lactose intolerantie hebben meestal geen problemen met ghee.
  • Ghee is rijk aan vit. A en E, de in olie oplosbare vitaminen.
  • Ghee heeft een antioxidant met anti-virale eigenschappen als het is gemaakt van boter waarvan de koeien gevoed zijn met gras.
  • Ghee voedt en sterkt het immumsysteem, zonder dat je ervan aankomt.
  • Ghee bevat onstekingsremmers en blijkt kankerwerend.
  • Ghee heeft een reinigende werking op het lichaam doordat het afvalstoffen die alleen in vet oplosbaar zijn aan zich bindt waardoor je het uit kunt scheiden

Binnen de Ayurveda wordt ghee beschouwd als zeer sattvische voeding. Sattvisch eten bevordert positiviteit, groei en bewustzijnsverruiming.

Een noot die ik hier wil plaatsen is dat ghee voor de meeste mensen is aan te raden. Toch moeten mensen met hoge suiker-en cholesterolwaarden in hun bloed ermee oppassen. Zij kunnen ghee beter vervangen door lijnzaadolie, dat ook goed doorsmeert en daarnaast vetzuren bevat dat cholesterolwaarden laat dalen. (citaat uit the Complete Book of Ayurvedic Home Remedies door dr. V. Lad)

Het is niet moeilijk om ghee te maken. Ik vind het erg leuk en het geeft me veel voldoening. Thuis staat er standaard een pot op het aanrecht en steeds als ik het gebruik ervaar ik de weldaad ervan.

Gebruik het liefst ongezouten boter. Verminder het oorspronkelijke gewicht van de boter met de helft en dat wordt ongeveer de hoeveelheid ghee. Meestal gebruik ik 1 kg boter en hou dan een mooie medium weckpot ghee over.

Deze methode duurt ongeveer een uur per kg boter. Smelt de boter in de pan boven een niet te hoge vlam. Als het oppervlak bedekt is met wit schuim draai je de vlam zo laag mogelijk en laat de boter

Dit bericht delen
Contact image

Esther

Hartverwarmend koken

Trek gekregen? Neem gerust contact op om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.
by Best4u Media